
La nivel mondial, numărul de copii și adolescenți cu obezitate depășește acum pe cel al celor subponderali, în condițiile în care alimentația nesănătoasă devine tot mai răspândită în întreaga lume, conform unei analize recente a UNICEF. Aceasta afirmă că această schimbare a fost influențată de mediul alimentar tot mai nesigur, reluată de o agenție internațională pentru protecția copilului, care a analizat date din ultimii ani, acoperind perioada 2000-2022.
Calculând tendințele din ultimul deceniu, UNICEF a estimat că în prezent, circa 188 de milioane de copii și tineri în școală – echivalentul unui din zece – sunt obezi, conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății. Această stare le crește riscul de boli cronice de-a lungul vieții, precum diabetul sau bolile cardiovasculare.
Rata obezității în această categorie de vârstă a crescut de trei ori față de anul 2000, ajungând la aproape 10%, comparativ cu 3% în urmă cu două decenii. În același timp, numărul copiilor subponderali din grupa de vârstă 5-19 ani a scăzut de la aproape 13% în 2000 la 9,2%, deși această problemă rămâne relevantă, semnalează raportul.
„Când vorbim despre malnutriție, nu ne mai referim doar la copiii subponderali”, a spus Catherine Russell, conducătoarea UNICEF.
Conform studiului, obezitatea a devenit mai frecventă decât subponderalitatea în toate regiunile lumii, cu excepția Africa subsahariană și a Asiei de Sud. În unele insule din Oceanul Pacific, precum Niue și Insulele Cook, aproape 40% dintre tinerii între 5 și 19 ani sunt obezi, în timp ce în Emiratele Arabe Unite și în Statele Unite procentul este de circa 21%. În unele state, medicii încep să recomande folosirea medicamentelor pentru slăbit ce au fost recent dezvoltate, destinate adolescenților.
UNICEF a indicat că alimentația bogată în alimente ultraprocesate, cu mult zahăr, sare și grăsimi, precum și comercializarea aproape omniprezentă a produselor nesănătoase, au fost principalele cauze ale creșterii ratei obezității.
Fii primul care comentează