Un studiu recent oferă o perspectivă asupra nivelului de expunere la pesticide în Franța, arătând că locuitorii din zonele unde se cultivă vin sunt mai expuși decât ceilalți cetățeni. Cercetarea, prezentată de două agenții de sănătate, nu a stabilit încă impactul asupra sănătății.

Studiul PestiRiv a analizat prezența a 56 de substanțe în urina și părul a aproape 2.000 de adulți și 742 de copii, precum și în aerul exterior, praful și aerul din locuințe, precum și în câteva grădini de legume.

Rezultatele au arătat că nivelurile de pesticide din zonele viticole au fost uneori cu 45% mai ridicate în urină, de peste 1.000% mai mari în praf și de 12 ori mai mari în aer, comparativ cu zonele fără culturi. În perioadele de tratament, aceste niveluri pot crește cu până la 60% în urină, peste 700% în praf și până la 45 de ori în aer, în funcție de pesticidele analizate.

Studiul a fost realizat între 2021 și 2022 în 265 de locații din șase regiuni viticole din Franța, inclusiv din nord-vest, centrul țării și sud-est. Pe lângă expunerea la pesticide, cercetarea a vizat și alte surse de contaminare, precum alimentația sau stilul de viață.

Conform autorilor, aceste descoperiri, similare cu cele din studii din Statele Unite și Olanda, indică faptul că persoanele care trăiesc aproape de podgorii sunt mai susceptibile să fie expuse la produse agricole precum fungicide, erbicide și insecticide decât cei care locuiesc departe de aceste culturi.

Majoritatea substanțelor, fie specifice viilor, fie utilizate pe scară mai largă, precum glifosatul și fosetil-aluminiul, au fost identificate în apropierea podgoriilor, zone alese pentru consumul intens de astfel de produse și apropierea față de locuințe.

Fiecare țară din Uniunea Europeană trebuie să elaboreze un plan pentru reducerea pesticidelor, utilizate pentru protejarea culturilor împotriva dăunătorilor, dar care au și efecte negative asupra mediului și sănătății oamenilor.



Sursa articol