
Proteinele, alături de carbohidrați și grăsimi, sunt printre principalii macronutrienți care compun o dietă echilibrată, fiind singurii care furnizează amonoacizi, esențiali pentru diferite funcții ale corpului.
Atunci când corpul digeră proteinele din alimente, acestea sunt transformate în aminoacizi, care contribuie la construirea și menținerea masei musculare, la producția de hormoni, la întărirea sistemului imun și la menținerea sănătății părului, pielii și unghiilor.
Totuși, unii specialiști în nutriție avertizează că, din cauza tendințelor de pe rețelele sociale, unii oameni pot consuma prea multe proteine.
„Când consumi mai multe proteine decât are nevoie organismul tău, acesta nu le poate stoca în exces. Le elimină prin urină sau le converteste în energie sau grăsime”, explică dieteticianul Dr. Michelle Cardel, specialist în nutriție la o companie specializată în programe de slăbire și profesor la universitate.
„Pentru majoritatea persoanelor sănătoase, acest lucru nu reprezintă neapărat un pericol, dar odată ce ai atins necesarul de proteine, consumul suplimentar nu aduce beneficii sporite. Este important să echilibrezi aportul de proteine cu cel de fibre, pentru o sănătate și o calitate a vieții optimă pe termen lung.”
Excesul de proteine, mai ales dacă este combinat cu un consum redus de fibre, poate duce la creștere în greutate sau la probleme digestive.
„Unul dintre simptomele frecvente este constipația,” avertizează Dr. David Liska, director al Departamentului de Chirurgie Colo-rectală al unei clinici renumite.
„Constipația poate duce la o serie de alte complicații,” adaugă el, subliniind importanța unui aport adecvat de fibre.
„Recomandăm consumul a 25 până la 35 de grame de fibre zilnic pentru sănătatea intestinelor, iar acest lucru trebuie susținut de un consum ridicat de apă.”
Fii primul care comentează