
Studiile au indicat că pentru fiecare zi, cimpanzeii consumă o cantitate de alcool echivalentă cu două băuturi alcoolice umane, datorită preferinței lor pentru fructele coapte, conform informațiilor furnizate de un canal de știri.
Salvaticii mănâncă în fiecare zi aproximativ 10% din greutatea corpului lor sub formă de fructe maturate, iar dat fiind faptul că aceste fructe se fermentează natural – procesul ce transformă zahărul în alcool – rezultă că măslinii consumă zilnic cantitatea echivalentă cu două cocktailuri pentru oameni.
O echipă de cercetători de la Universitatea din California, Berkeley, a analizat conținutul de alcool al fructelor fermentate consumate frecvent de cimpanzei în două zone: Uganda și Coasta de Fildeș.
Ei au estimat că, în funcție de cantitatea obișnuită de hrană, animalele pot ingera zilnic aproximativ 14 grame de etanol, principalul compus alcoolic prezent în băuturile alcoolice.
Atunci când comparăm greutatea corporală a cimpanzeilor cu cea a oamenilor, rezultă că aceștia consumă echivalentul a două băuturi alcoolice standard. Cel mai interesant este că, deși consumă aceste cantități, cimpanzeii nu prezintă semne evidente de intoxicație, deoarece mănâncă fructele pe parcursul mai multor ore, limitând astfel efectul alcoolului.
Unul dintre autorii studiului, biologul Aleksey Maro, de la Departamentul de Biologie Integrativă din Berkeley, a declarat că „este dificil de estimat în ce măsură această cantitate de alcool influențează comportamentul cimpanzeilor”.
El a adăugat că: „Este cunoscut faptul că prezența unei cantități mari de fructe coapte poate afecta anumite activități, cum ar fi patrulările sau vânătoarea. În plus, ciclul de reproducere al femelelor de cimpanzei, atunci când sunt fertile, este sincronizat cu perioadele când există multe fructe disponibile.”
Maro a subliniat că: „Este posibil ca etanolul să joace un rol în unele aspecte ale comportamentului, mai ales când animalele pot consuma rapid mari cantități de fructe.”
În dieta lor, cimpanzeii consumă peste 70% fructe coapte, fiind specialiști în această hrană.
Cercetătorii au testat 21 de specii de fructe în zonele de studiu, care se află în Parcul Național Kibale din Uganda și în Parcul Național Tai de pe Coasta de Fildeș.
Conform descrierilor, variedadea și numărul speciilor de fructe din dieta cimpanzeilor sunt impresionante, variind de la fructe mici, asemănătoare cu bilele de bowling, la fructe aproape formate numai din semințe, cu o cantitate redusă de pulpă, toate aceste variante fiind intermediare.
Fii primul care comentează